Haber

Başkan Altay: “Hala kalbimizin sıkıştığını hissediyoruz”

KONYA (İGFA) –Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, depremin birinci yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan belgeselde, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından o dönemde Hatay’da yaşadıklarını anlattı.

Konya Büyükşehir Belediyesi YouTube kanalında yayınlanan belgeselde Başkan Altay, Hatay’a ulaştıklarında gördükleri manzaranın ve meydana gelen depremin dehşet verici olduğunu belirterek, “Kelimelerin anlatamayacağı bir şeyle karşılaştık ve insanlar etrafta toplanmaya başladı. soğukta dışarıda bulabilecekleri şeylerle ateş yakarak. Bunlar zor zamanlardı. Neredeyse hiçbir şey kalmamıştı. O gün hava muhtemelen bulutlardan ya da yağmurdan dolayı zifiri karanlıktı. Ay ışığının bile olmadığı zor günlerdi. Hatırladıkça bazı şeylerin eksik olduğunu, zihnimde canlanmadığını görüyorum. “Bu bir travma, dolayısıyla arada boşluklar var” dedi.

“EN ÖNEMLİ DURUMUMUZ ‘NEREYE GİDİYORUZ?’ “BU SORUYDU”

6 Şubat depremini duyduğu anı hatırlatan Başkan Altay, şunları söyledi:

“O gece telefonun çalmasıyla uyandım ve ‘Olağanüstü bir şey olmuş olmalı, bu saatte normal bir şey olamaz’ dedim. Telefona cevap verdim. ‘Başkanım, Kahramanmaraş merkezli çok büyük bir deprem oldu’ denildi. ‘Hemen AKOM’a gidip hazırlıklarınıza başlayalım, ben de geliyorum’ dedim. Hızla giyinip Aydınlıkevler’deki itfaiyemize geldim. Saat 05.30 civarıydı sanırım. Arama kurtarma ekiplerine zor bir göreve çıktıklarını, Konya’yı temsil ettiklerini, işimizin zor olduğunu ancak Konya’nın desteğinin değerli olduğunu söyledim. Oradaki en önemli ikilemimiz ‘Nereye gidiyoruz?’ soru şuydu.

Daha sonra AKOM’da kriz masası oluşturduklarını belirten Önder Altay, “Hemen ilk yemek kamyonunu yola çıkardık. Çünkü insanların en hızlı ihtiyacı gıdaya ulaşmaktır. Arama kurtarma ekiplerine de böyle bir ihtiyaç vardı. O anda her şey biraz daha netleşmeye başladı. Depremin şiddetinin çok büyük olduğu görüntüler ortaya çıkmaya başladı. Depremzede konusunda neler yapacağımız konusunda vatandaşlardan çok ciddi çağrılar almaya başladık. Saat 11.30 sıralarında 3 merkez ilçemizde 3 spor salonu tespit ederek bunu kamuoyuyla paylaştık. Bu arada hızlı bir şekilde kan bağışı konusunda çalışmalara başladık” dedi.

Başkan Altay, yaşananların çok derin bir acı olduğunu, konuşurken insanın boğazının düğümlendiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Hepimizin Hatay’da hem bireysel hayatımızda, hem de belediye çalışmalarımızda yaşadıkları tecrübe ve bilgi birikimi olsa da, onun adının her anılışında kalbimizin bir kısmının etkilendiğini, sıkıştığını hissediyoruz. Oradayken oturup bir şeyler yemek istemezsiniz, bu sizi rahatsız eder. İnsanlar soğukta dışarıdayken, işçileriniz çalışırken “Ben burada oturayım, dinleneyim, uyuyayım, yemek yiyeyim” gibi bir gündeminiz yok. İlk 10 gün çoğunlukla arabada uyuduk ama 10. gün sanırım büyük bir minibüs geldi. 49 yaşındayım, hayatımda hiç çorapla uyuduğumu hatırlamıyorum. Ama biz arabada çoraplarla, filelerle ve üzerimizdeki kıyafetlerle kıvrılıp uyuyorduk. 13, 14, belki 20. güne kadar.”

“O ANI GÖZLERİMDEN YAŞAYANLARI HATIRLIYORUM”

Yardım tırlarını koordine etmeye çalışırken yorgunluktan sandalyede uyuyakaldığı anı paylaşan Önder Altay, “Konteynerleri nereye koyalım? Yardım tırlarını nereye boşaltmalıyız? Jeneratörü nereye koymalıyız? Cumhurbaşkanı Başdanışmanımız Sayın Mustafa Çay ile bu konuları konuşuyorduk. Biz konuşurken koltukta uyuyakalmışım. Ne kadar uyuduğumu hatırlamıyorum, beni kimin uyandırdığını da hatırlamıyorum. Fotoğrafın çekildiğinden bile haberim yok. O zaman o fotoğrafı da görmemiştim. Daha sonra çalışmalarımıza devam ettik. Sanırım 2 gün sonraydı, arabada bir yere gidiyordum. Aslında internet bağlantısı çok düşük. Sosyal medyayı tazelerken karşımda gördüğüm ilk şeyin kendim olduğunu fark etmemiştim. Çünkü fotoğrafta uyku haliniz çok net ve yüzünüz görünmüyor. Bunun neyle ilgili olduğuna baktığımda o an gözlerimden yaşların aktığını hatırlıyorum. “Kafam karıştı çünkü sen kendini çaresiz hissediyorsun” dedi.

“RABBİM ŞEHİRLERİMİZİ VE ÜLKEMİZİ BÖYLE AFETLERDEN KORUSUN”

Depremin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Başkan Altay, “Artık enkazların kaldırıldığı, yeni bir yaşamın kurulmaya başladığı bir dönemdeyiz. Bunlar kaybettiğimiz 50 bin insanı geri getirmeyecek. Kendilerine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Allah şehirlerimizi ve ülkemizi bu tür afetlerden korusun. Yaraların bir an önce sarılması için tüm Türkiye seferber. Bir an önce oradaki insanların saygın konutlara taşınması, ticari ve sosyal hayatın başlaması gerekiyor. Depremin hepimize öğrettiği bir şey daha var. Hepimizin dayanıklı şehirlere ihtiyacı olduğunu bir kez daha gördük. Belediye liderlerinin en önemli gündemi şehirlerini dirençli kılmak olmalıdır. Şehirlerimizi deprem ve iklim değişikliği başta olmak üzere tüm afetlere hazırlayabilmemiz gerekiyor. Hata yapma lüksümüz yok. Bundan sonra yaptığımız her işte bunu ön plana koymamız gerekiyor. Gelecekteki afetlere daha hazır olabilmek için Hatay deprem bölgesinde yaşadıklarımızdan da ders çıkarıp eksiklerimizi tamamlamamız gerekiyor. Hiçbir şey tamamlanmış değil, mutlaka yapılması gereken işler var. Arama kurtarmadan temiz su ve ulaşıma, iletişimden insani yardıma kadar her alanda neler yaptığımızı, nerede eksiklerimizi görme fırsatı bulduk. “Millet olarak çabuk unutuyoruz, o yüzden unutmadan önce bu konuda eksiklerimizi tamamlayarak kurumsal kapasitemizi geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

Belgeselde, uzun süredir bölgede faaliyet gösteren Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli birimlerinde görev yapan çalışanlar da duygu ve deneyimlerini anlattı. 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümü nedeniyle hazırlanan belgesel, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin YouTube kanalından izlenebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu