Haber

Batur: İmar afları şehirlerimize ihanettir

Deprem bölgesine giden Konak Belediye Başkanı Abdul Batur, Hatay, Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulunurken, imar affına tabi olan bölgelerde yıkımın büyük olduğuna dikkat çekerek, “İmar affı şehirlerimize ihanettir” dedi. , Gaziantep ve Adıyaman hafta sonu. Batur, “İmar affı Türkiye’de bir daha asla telaffuz edilmeyecek bir ceza olmalıdır. Bir daha imar affı olmamalı” dedi.

Konak Belediye Başkanı Abdul Batur’un deprem bölgesindeki incelemeleri sürüyor. Hafta sonu Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman’da incelemelerde bulunan Batur, yürütülen çalışmalarda uyumun sağlanması için CHP genel başkan yardımcıları ve bölgedeki milletvekillerinden bilgi aldı ve depremzedelere geçmiş olsun dileklerini iletti. Bölgedeki büyük tahribata dikkat çeken Batur, imar aflarını eleştirerek, kentsel dönüşümün Türkiye için hayati bir değere sahip olduğunu vurguladı.

Başkan Batur, Hatay’dan başlayarak deprem bölgesindeki inceleme çalışmalarına kadar arama kurtarma ve yardım çalışmaları için kentte bulunan Konak Belediyesi ekiplerinden bilgi aldı. Küçükdalyan Mahallesi’ndeki kurtarma çalışmalarının ardından Batur, CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin, Gamze Taşçıer, Enis Berberoğlu ve CHP Genel Lider Danışmanı Veli Özdemir ile de çıktı. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Batur, Gaziantep’e giderek Nurdağı’nı ziyaret etti. Depremzedelere geçmiş olsun dileklerini ileten Batur, Gaziantep Karkamış İlçe Belediye Başkanı Ali Doğan ile birlikte bölgeyi ziyaret etti. Batur, depremde yakınlarını kaybeden CHP İzmir Milletvekili Nitelikli Polat’a da taziyelerini iletti. Depremde ağır hasar gören Kahramanmaraş’a giden Batur, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ile görüşerek geçmiş olsun dileklerini iletti. Adıyaman’ın Gölbaşı ve Tut ilçelerinde de incelemelerde bulunan Batur, beraberinde CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağababa, CHP Milletvekilleri Mürsel Alban, Abdurrahman Tutdere, Onursal Adıgüzel, Ednan Aslan, Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım ve Tut Belediye Başkanı Mehmet ile birlikte Kılıç. depremde zarar gören vatandaşları ziyaret etti.

“Milenyumun felaketi”

Bölgede 10 ili etkileyen facianın yol açtığı yıkıma tanık olan Batur, “Depremin büyüklüğü, felaketten geriye kalan yıkımı gördükçe daha iyi anlaşılıyor. Yüzyılın değil, milenyumun felaketi. Bu korkunç. Hele Hatay, Antakya, Samandağ ve İskenderun sadece isim olarak varlar, şehir olarak yoklar. Çok üzücü görüntüler var. Beşerler yakınlarının cenazelerine yetişmeye çalışıyor, düzenlemelerde sorunlar yaşanıyor. Konak Belediyesi olarak bölgede yaraları bir nebze olsun sarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Hepimizi sarsan bu felaket, bize öyle büyük bir acıyla bir kez daha gösterdi ki, şehirlerin en değerli sorunu yenilenmedir. Tüm şehirlerimizde kentsel dönüşüm çalışmaları süratle yapılmalıdır. Başka yolu yok, analiz yok. Vatandaşlarımızın daha güçlü yapılarda yaşamasını sağlamak zorundayız” dedi. İzmir’de kentsel dönüşüm çalışmalarının bir an önce başlaması gerektiğine dikkati çeken Batur, çok hızlı bir şekilde önlem alınmasını isteyerek, bunun belediyenin ilgili birimleri için değerli olduğunu belirtti. devlet, kurumlar, büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile tüm odaların büyük şehirlerde birlikte hareket etmesi.

“Şehirler için iyi değil”

İmar aflarına dikkat çeken Batur, “Bugüne kadar yapılan imar afları şehirlerimize ihanettir. Bugün bu afların acı bedelini ödüyoruz. Depremde en büyük yıkımların kaçak yapıların bulunduğu ve imar affına tabi olan bölgelerde olduğunu görüyoruz. Şoklar ülkesi Türkiye’de bir daha imar affı konuşulmamalı, bir daha da gündem edilmemeli. Gurur kaynağı olarak sunulan imar affına son verilmelidir. Kesinlikle olmamalı. Kaçak zeminlere çıkmak, binaya yük bindirmek demektir. Bunlar ortadan kaldırılmalıdır. İmar affı Türkiye’de bir daha söylenmeyecek bir cümle olmalıdır. Bir daha imar affı olmamalı. Aksi halde ne yazık ki yine halkımız faturayı ödemek zorunda kalacak. Hatay’da aftan yararlanan binaların tamamı yıkıldı. Bu çok üzücü. Bölgelerin yapılarına uygun olarak imar düzenlemeleri de yapılmalıdır.

2022’deki imar barışı hazırlıklarına hem Konak hem de Kıyı Ege Belediyeler Birliği Lideri olarak tepki gösterdiğini hatırlatan Batur, “O zaman da söyledim. Kaçak yapı, iki yıl sonra devlet tarafından yasallaştırılıyor. Bu imar affının şehirlerin kalkınmasına hiçbir faydası yok” dedi.

“Her şehrin bir acil durum planı olmalı”

Her şehrin bir acil durum planı, grupları önceden belirlenmiş ve tatbikatlarla hazırlanmış olması gerektiğini belirten Batur, şunları söyledi: “Şehirlerimiz doğal afetlere hazır olmalı. Bu büyük depremin ilk iki gününde büyük kayıplar olduğunu gördük. Dışarıdan yardım gelip ahenk sağlanana kadar geçecek süre içinde önceden hazırlanan ekiplerle gerekli çalışmalar yapılabilir. Bu formda binlerce hayatı kurtarabiliriz. Her şehir için bir acil durum planı gereklidir. Deprem acil müdahale ekibinin nerede olacağı, nasıl çalışacağı, gerekli ekipman ve makinelerin nerelerde konuşlandırılacağı, bölgelere nasıl ulaştırılacağı belirlenmelidir. Acil durum senaryoları hazırlanmalı ve uygun tatbikatlar yapılmalıdır.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu