Sağlık

Hoşgörülü ol

Darılmak ve küsmek için bahaneler aramak yerine sevmek ve sevilmek için çareler arayın.

– Mevlana

Erdemli bir insan davranışı olan “hoşgörü”, tahammül etmek, tahammül etmek, başkalarını eylem ve yargılarında serbest bırakmak, farklılıklara saygı duymak, çoğunluğun görüşüne aykırı olan görüşlere sabır ve anlayışla katlanabilmek demektir. Hoşgörü, farklı görüşlere, farklı inançlara, farklı yaşam tarzlarına ve farklı maliyet sistemlerine sahip insanlara karşı şefkatli hoşgörü göstermek demektir. Hoşgörüsüzlük cehalet değil, anlayıştır.

Hoşgörüde temel ilke karşımızdakini bizim istediğimiz gibi olmaya zorlamak değil, ona kendi istediği gibi olma fırsatı vermektir.

İnsanlar arasındaki bağlarda dengeyi sağlayan ve onları birbirine yakınlaştıran hoşgörü, aynı safta olma, bir şeyleri yok sayma, olaylara kayıtsız kalma veya kendi inançlarından ve benliğinden taviz verme gibi duygusal bir durum değil, bunun bilincinde olmaktır. farklılıklara ve farklı fikir ve kimliklere anlayışla bakabilmektir.

Evde, trafikte, sokakta, okulda, işte, hayatta kısacası insanların olduğu her yerde hoşgörüye ve koşulsuz sevgiye ihtiyaç vardır. Çünkü hoşgörü ve sevginin olmadığı yerde çatışma, bencillik, nifak, güvensizlik, münakaşa, münakaşa gibi tüm aksilikler ortaya çıkar.

Hoşgörülü insan, ön yargılı olmadan problemin ne olduğu hakkında derinlemesine düşünebilir ve analiz bulabilir, yanlış anlamalara karşı bencil değildir. Empati kurma yeteneğini kullanarak karşı tarafı anlamaya çalışır. Hoşgörünün bağları güçlendirdiğinin bilincinde olduğu için çatışmalardan ve dargınlıklardan uzak durur. Her insanın birbiriyle anlaşamayacağını bildiği için tevazu gösterir ve ona göre hareket eder. İnsanların yaşam tarzlarına, fikir sistemlerine ve inançlarına saygı gösterilmesi gerektiğinin bilincindedir, çünkü doğal olarak bakış açılarımız ve yaşam tarzlarımız farklıdır. Yeni fikir ve görüşlere açıktır. Hoşgörülü insan, kişiyi o anki davranışına göre değerlendirmez, harekete geçmeden önce bir süre düşünür ve böylece yanlış yargı ve tutumlardan uzak durur.

Hoşgörüsüz insanlar genellikle bencildirler, hiçbir şeye tahammül edemezler ve çoğu zaman bilinçsizce insanları kendi bakış açılarından değerlendirir ve yargılarlar. Bu tür insanların etkileşimde bulundukları çevre ve hatta kendi aile yapıları üzerinde yadsınamaz olumsuz etkileri vardır.

Hoşgörülü olmak büyük bir erdemdir. Hoşgörünün özü, ayrım gözetmeksizin herkese karşı empati kurarak ve kendi kalıp yargılarımızdan uzaklaşarak ölçülü ve hoşgörülü davranmaktır. Çünkü bilinçli ölçülü ve gerektiğinde hoşgörülü olmak, insanlar arasındaki bağları kuvvetlendirir, saygı ve sevgiyi artırır. Memnuniyet ve kendimize saygı istiyorsak, önce başkalarına karşı saygılı ve hoşgörülü olmalıyız.

Mevlana ve Yunus Emre’nin hoşgörüsü

Düşmanlarını bile dost olarak gören ve düşmanlık duygusuna karşı düşmanlıklarını kullanmalarını öğütleyen Mevlana ve Yunus Emre’nin tüm dünyada takdir görmesinin temel sebebi, insanları ayrım gözetmeksizin sevmeleri ve tüm insanları bir bütün olarak kucaklamalarıdır. . Farklı dinlere, farklı milliyetlere ve farklı niyetlere sahip olmalarına rağmen, insanın bir bütün olduğunu ve her şeyden önce insanın değerli olduğunu savunmuşlardır. Bunu sadece sözleriyle değil, yaşamlarıyla da gösterdiler. İnsanlara her zaman hoşgörüyle yaklaşmış, insanları kırmaktan, kalplerini kırmaktan özenle kaçınmışlardır. Hoşgörünün farklı olana bakmamak ve onu marjinalleştirmemek anlamına geldiğine inanıyorlardı.

Mevlana’nın “Kim olursan ol gel!” Sevgi dolu sözlere ve hoşgörüye dayanır. Bu nedenle öğretileri insanları dostluğa ve kardeşliğe, birbirini anlamaya, birbirini ezmemeye, hoşgörüye, barışa ve sükunete çağırır.

Hoşgörü unsuru, sevgi, barış, kardeşlik ve hoşgörünün sembolleri ile her dilden, dinden ve renkten insanı kucaklayan Mevlana ve Yunus Emre, her şeyden önce gönül insanı ve aşk âşığıdır.

Unutmayın tüm dünya bir sahnedir, tüm insanlar sadece birer oyuncudur, girip çıkarlar… Sonuçta asıl sorun oyunun nasıl başladığı değil, nasıl bitirildiğidir. Onlara benim kadar iyi bakın.” diyor ve ekliyor: “Sevgisizlik, toplumsal bunalımların, kavga ve kavgaların en güçlü tek nedenidir. Bunu iyileştirmenin en iyi yolu aşkı aramak, onu yaşamak ve uygulamaktır. hoşgörülüsün seveceksin seviliyorsun bu yolda karar verirsen ve çalışırsan her şeyi başarırsın!”

instagram

Facebook

heyecan

Youtube

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının orijinal niyetleridir ve Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu