Sağlık

5 saniye kuralı: Düşen yemeği 5 saniye içinde yemek doğru mu?

Düşen yiyeceklerle ilgili 5 saniye kuralına göre, 5 saniye geçmeden onu alabilirseniz yiyebilirsiniz. 5 saniye kuralına göre 5 saniye içinde yerdeki bakterilerin yiyeceğe geçecek zamanı yoktur.

YERE DÜŞEN GIDALARDA 5 SANİYE KURALI!

Yakın zamana kadar, insanlar mikroorganizmalar ve bunların insan hastalıklarıyla ilgisi hakkında çok az temel bilgiye sahipti. Bu nedenle yere düşen bir yiyeceği alıp sonra yemek tabu sayılmazdı. Ne de olsa insanlar bakterileri göremedi. Bu yüzden görünen kiri silmenin her şeyi düzelteceğini düşündüler.

Doğrudan beş saniye kuralına değinen ilk araştırma çalışması, 2003 yılında Illinois Üniversitesi’nde yapıldı. Çalışmada, Parcel bacillus ile aşılanmış yer karoları üzerinde şekerlemeler bırakıldı. Sonuç olarak, bakteriler beş saniye içinde fayanslardan marshmallowlara sıçradı.

2006 yılında Clemson Üniversitesi’nden bu konudaki ilk bilimsel makale o tarihe kadar yayınlandı. Bu makale, yere düşen yiyeceklerin zamanla bakteri içeren hale gelebileceğini gösterdi. İlerleyen yıllarda farklı çalışmalar yapılmış ve 2016 yılında Rutgers Üniversitesi’nden konuyla ilgili ikinci bir hakemli makale yayınlanmıştır.

Bu çalışmalarda, farklı yüzeylerde ve farklı sürelerde çeşitli beslenme özelliklerinin test edildiği belirtilmektedir. Sonuçlar, yiyecekler yere düştükten sonra bile bakterilerin kısa sürede bulaşabileceğini gösterdi. Ancak bu bakteri cinsine ve yüzeyin cinsine göre değişiklik gösterebilir.

5 SANİYE KURALI GERÇEK Mİ?

Düşen gıdanın temiz bir yere ya da halının üzerine düşmesi durumunda hızlı bir şekilde alınması durumunda bulaşma riskinin düşük olabileceği belirtiliyor. Bakteriler halı gibi yüzeylere hızlı bir şekilde geçemez ve halının üzerine düşen yiyeceklerin kuru olması gerekir. Tıpkı formda olduğu gibi düşen gıda etrafına su salarsa ahşap, laminat gibi yüzeylerde bakteri transfer süresi uzar.

Ancak yine dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Çünkü düşen yiyeceklerin dibine ve ne tür bakterilerin bulunduğuna dair kesin bilgilere sahip olmak mümkün değildir. Bazı patojenler çok hızlı hareket edebilir ve yiyecek düşer düşmez hızla bulaşabilir. Gıda sıvı veya sıvı bir yüzeyle temas ettiğinde bakterilerin neredeyse anında transfer olduğuna dair kesin kanıtlar olduğu vurgulanmaktadır.

Sonuç olarak, yiyecekleri düştükten hemen sonra yemek tehlikeli olabilir ve bulaşma riski oluşturabilir. Bu yüzden düştükleri yüzeyin saflığından ve bakteri türlerinden emin olmak önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu