Ekonomi

Sinop’ta berberlere zam geldi

MUSTAFA USTA

Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası, berberlere yönelik yeni artırılan tarifeyi onayladı. Buna göre Sinop’ta berberlerde 200 TL olan saç ve sakal tıraşının ücreti 300 TL’ye çıkarıldı. Çocuk tıraşı da 130 TL olarak belirlendi. Sinoplu berber işletmecisi Aytaç Şahin, “Zam taraftarı değiliz. Ama günümüzün yaşam koşulları, maliyetler, kira giderleri nedeniyle yapıyoruz. Asgari ücrete yüzde 50 oranında zam geldi” dedi. Bunun doğrultusunda biz de böyle bir talepte bulunduk. 1 buçuk liraya aldığımız sabun bile “30 liraydı. Rakamlar şakadan ibaret” dedi.

Sinop’ta berber tarifelerindeki artış Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın kararıyla onaylandı. Yeni tarifeye göre sadece yıkamalı saç kesimi 200 TL, sakal tıraşı 100 TL, yıkamalı ve fönlü saç ve sakal tıraşı 300 TL. Çocuk tıraşı da 130 TL olarak belirlendi.

“1 BUÇUK LİRAYA ALDIĞIMIZ SABUN BİLE 30 LİRA OLDU”

Sinoplu berber işletmecisi Aytaç Şahin şunları söyledi:

“Biz zam taraftarı değiliz. Ama günümüzün hayat standartları, maliyetler, kira giderleri nedeniyle yapıyoruz. Taban fiyatta yüzde 50’ye varan bir artış oldu. O nedenle böyle bir talepte bulunduk. Arkadaşlar var. kızanlar ve şikayet edenler. Yıkamadan saç kesimi 150 lira, yıkama 200 lira. Sakal tıraşı 100 lira. Rakamlar bu şekilde değişiyor. Yaşadığımız ortamda bu fiyatların normal olduğunu düşünüyorum. Bu fiyatları makul buluyoruz, ama bazıları yüksek ve abartı diyor.Biz burada 9 kişi çalışıyoruz.Bir kişinin sigorta bedeli bugün 6 bin lira.Kendi Bağ-Kur’umuz var,dükkan kiramız var,vergilerimiz var,KDV ödedik. Onun dışında malzemelerimiz de var. Dışarıdan pek kimse bunları görmek istemiyor. Sadece makas ve tarak görüyorlar. Yaklaşık 33 yıldır bu işi yapıyorum. “Yıllarımızı bu işe verdik. Yani her geçen gün daha da zorlaşıyor. 1 buçuk liraya aldığımız sabun bile 30 lira oldu. Rakamlar çok saçma.” “Sonuçta herkesin cebine dokunuyor.”

“Kime sorarsak soralım, KİMSE DURUMUNDAN MEMNUN DEĞİL”

Sinoplu berber işletmecisi Mustafa Hüseyin Güllüoğlu; “Yeni zamlardan dolayı tarifemiz değişti. Bu durumdan memnun muyuz? Keşke 50 lira olsaydı. Mutlu değiliz. Bizim için bir değişiklik yok. Fiyatların artması bizim için pek bir şey ifade etmiyor. İnsanlar Memur ücretlerinde artış ve taban fiyatta artış yaşandığından şikayetçiyiz.” “Onlar mutlu ama baktığınızda kimse mutlu değil çünkü piyasa noktasında her şey arttı. Sistem yine aynı şekilde devam ediyor. Tek sorun sayıların artması. Kime sorsak hayır. İnsan bir noktada durumundan memnun oluyor.”

“Açıkçası ŞU ANDA MÜŞTERİLERE FİYATLARI TEREKETLE SÖYLÜYORUZ.”

Sinoplu berber Burak Eğilmez; “Saç sakal fiyatımız yıkamalı 300 TL. Her şeyin dahil olduğu fiyattır. Daha sade olsun isterseniz yıkamasız 250 TL. Müşterilerden bazı şikayetler alsak da taban fiyatımız bu. Şu anda açıkçası fiyatları müşteriye söylemek konusunda tereddütlüyüz.”

“Elbette bize uygun değil”

Tıraş olmak için berbere gelen Hakan Aslan; “140 lira ödüyordum, şimdi 200 lira ödeyeceğim. Artıştan sonra ilk defa buraya geliyorum. Maaşlarımız artıyor. Parayı harcadığımızda her yerde artış görüyoruz. Burada da artış var, burada da var.” Markette, berberde. Berberde elektriğe, kiraya zam var. Maaşlarımız artıyor. Tabii bu bizim için iyi bir şey değil. Ben geliyorum, çocuğum da geliyor. Çocuk tarifesi. Ne kadar az olursa bize o kadar yeter ama esnafın belli giderleri var. İşçiler burada çalışıyor ve bir bedeli var. Ne müşteri memnun, ne de esnaf.”

bahcelievlerhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu