Ekonomi

Mısır ve BAE, 10 gigawatt’lık rüzgar santrali için anlaşma imzaladı

Mısır Elektrik Bakanlığı ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yenilenebilir enerji geliştiricisi Masdar, Yukarı Mısır’ın Sohag eyaletinde bir rüzgar enerjisi santrali kurmak için anlaşma imzaladı.

Mısır kabinesinden yapılan açıklamaya göre, rüzgar santralinin Salı günü imzalanan ve değeri 10 milyar doları aşan anlaşma kapsamında 10 gigawatt üretim kapasitesine sahip olması planlanıyor.

Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Muhammed Şakir, imza töreninde yaptığı konuşmada, “Bu proje, Mısır’daki yenilenebilir enerji sektörünün doğrudan yabancı yatırımı çekme yeteneğini gösteriyor” dedi.

BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan Al Jaber, rüzgar çiftliğini hem stratejik bir proje hem de bu alanda Afrika ve dünyadaki en büyük projelerden biri olarak nitelendirdi.

Rüzgar santrali tamamlandığında yılda 47.790 gigawatt saat saf elektrik üretecek. Böylece Mısır’daki karbondioksit salınımı yaklaşık yüzde 9 oranında azalacak ve ülkenin yıllık doğal gaz tüketim maliyetinden yaklaşık 5 milyar dolar tasarruf edilmiş olacak.

İmza töreninde konuşan Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, “Bu proje, Mısır ile BAE arasındaki tarihi ilişkilerin bir uzantısı olmakla birlikte iki ülke arasındaki verimli ve yapıcı iş birliği bağlarını da yansıtıyor.”

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Kahire’den bildiriyor. (XHTV)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu