Haber

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Osmanlı askerlerinin kemiklerinin bulunduğu şantiyeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Büyükçekmece’de 144 villa inşaatında Osmanlı askerlerinin kemiklerinin bulunduğu haberiyle ilgili açıklama yaptı. Akgün, “Büyükçekmece Belediyesi olarak ne yaptık? Şehitliğin üzerine muhteşem bir şehir kurduk. Bu konuda hepimiz çok hassasız. Yazılar yazanlar, çizenler, televizyonda konuşanlar yazıklar olsun.”

Büyükçekmece Belediyesi’nde seçimlere günler kala operasyon düzenlendiğini belirten Akgün, “Operasyonun konusu Karaağaç İlçesi’nde 2022 yılında devam eden bir inşaatla ilgilidir. Burada bahçeli evleri yapan firma, ruhsat aldıktan sonra üretime başlıyor. ruhsatı belediyeden. O sırada şikayet alıyoruz. Şikayeti teftiş kuruluna iletiyorum. Denetleme kurulunda sonuç yok. Kaymakamlık araştırıyor ama bir şey çıkmıyor. Valilik inceliyor, çalışıyor. Şikayeti ortadan kaldırmak ve yapılan işlemlerin uygunluğu.Daha sonra savcılık soruşturma yürütüyor.Yerinde inceleme yapıyorlar.İki katlı binaların altına konulması gereken kazık sayısı yani bunlar olduğu ortaya çıkıyor. Üssün güzelleştirilmesinde eksiklik yapmışlar, ardından müteahhit firmaya ve buradaki 5 arkadaşımıza operasyon düzenleyip tutuklanıyorlar. 47 yıldır belediyeciyim ama 30 yıldır belediye başkanıyım. Belediye ruhsat verdikten sonra mevcut imar mevzuatı yapıların kontrolü ve bakımı konusunda yeterli olmuyor. Onaylanan bu projeyi site yöneticisi uygulamakla yükümlüdür. Bir eksiklik varsa onu gidermeleri lazım. Eksikliği gideremezlerse yapı müfettişi hatayı en geç 3 gün içinde teknik raporla birlikte belediyeye bildirmek zorundadır. Bunların hiçbiri olmadığı için bilgi sahibi olmamız mümkün değildir. “İnşaat ruhsatı verildikten sonra kontrolü Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş yapı kontrol firmalarına aittir” dedi.

“DAHA FAZLA KONUT ÜRETİMİ KONU DIŞINDA DEĞİL”

Konunun yargı aşamasında olması nedeniyle başka bir şey söylenmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Akgün, bazı medya kuruluşlarının gerçekçi olmayan haberlerle kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini söyledi. Haberlerdeki dezenformasyonun ortadan kaldırılması için açıklama yapma zorunluluğu bulunduğunu belirten Akgün, şöyle konuştu:

“Bu arazide çok fazla yapılaşma olduğu söyleniyor. 13.06.2003 tarihinde onaylanan uygulamalı imar planlarında 1 hektar 10 bin metrekarede sadece 28 kişinin konaklayabileceği formda müstakil ev inşa edebileceğiniz belirtiliyor. Metre. Dolayısıyla ne orada ne de başka bir yerde konut üretimi fazla değil. Biz onun altındayız. “Biz bunu yaptırdığımıza göre belgeler doğruyu söylüyor. Buradaki konutların yerleşim alanları 1-2 kat olup karşılığı 0,10’dur. Üzerinde herhangi bir inşaat yapılamaz. Biz 1986’dan beri su toplama havzasını bekleyen bir ekibiz.”

“ANIT MECLİSİ’NE BİLGİ VERİLMEK ŞARTIYLA İNŞAATLARA DEVAM EDECEK DİYORLAR”

Akgün, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Büyükçekmece Belediyesi olarak ne yaptık? Şehitliğin üzerine büyük bir şehir kurduk. İnsan utanıyor. Büyükçekmece halkı burada, görüyor. Ne oldu? Büyük bir şehitlikti, orası. imara kapalıydı. Buraya ruhsat vererek şehitlerimizin kemiklerini sızlattık. Yazıklar olsun hepimize. Bu konuda çok hassasız. Yazıklar olsun televizyonda yazan, çizen, konuşanlar. Bunun inşaatı devam ederken Parsel, kamu alanında altyapı çalışmaları devam ediyor. Bu süreçte düğme, kemik ve kumaş modülleri var. Vatandaşlar durumu önce polise, ardından savcılığa bildiriyor. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu devreye giriyor. Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildikten sonra savcılığa, İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Vakfı Kurul Müdürlüğü’ne bilgi verilir.Kurul tarafından yürütülen soruşturma sonucunda söz konusu bulguların ortaya çıkabileceği düşünülüyor. Balkan Savaşı’na katılan Osmanlı askerleriyle ilgilidir. Bunun üzerine müzede altyapı çalışmaları yapılıyor. Kontrolünde devam etmesine karar verildi. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra bulunan kalıntılar müzeye götürülüyor. İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2023 yılında aldığı kararda, çalışma alanında herhangi bir keşif olması durumunda Anıtlar Kurulu’na bilgi verilmesi koşuluyla inşaatın devam edeceği söyleniyor. Bunları nasıl görmezden gelirsiniz? Bunlar devletin kanunlarına uygun olarak yapılan eylemlerdir. Takdir hakkı vatandaşa aittir. Bütün arkadaşlarıma, Nuraydın Sak’a, yöneticime, inşaat bölümündeki arkadaşlarıma güveniyorum. Eğer onlara güvenmeseydim 25 yıl benim yanımda çalışamazlardı. Bu belediye şehir planlama konusunda iyi bir okuldur. Her birine güveniyorum. İnsanoğlu hata yaptıysa hata yapan da cezasını çeker ama ben arkadaşlarıma güveniyorum. “Her şey, her büyük olay, bireylerin yaptığı hatalara bağlıdır. Vatandaşın malına, malına zarar vermek bu ülkeye hiçbir fayda sağlamayacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu