Dünya

Bakan Yumaklı: Seraların yüzde 40’ı kayıt dışı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Antalya’da düzenlediği Sera Çalıştayı açıldı. Çalıştaya Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Kemal Çelik, Tuba Vural Çokal ve Abdurrahman Lider, Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Derneği (SERA-BİR) Başkanı Halil Pekdemir ve şube temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya’nın 365 gün üreten bir şehir olduğunu söyledi. “Geçen yıl 30 milyar dolardı, bu yıl 1 milyar dolar artacak. Bitkisel üretim alanında mevcut sorunları konuşmak kadar geleceği de değerlendirmek çok önemli. Gelecekte bizi neler bekliyor? , nasıl hazır olabiliriz, üretimimizi nasıl artırabiliriz. Bunları konuşacağız. Bu sadece toplantı. “Sadece konuşmaktan ibaret olmayacak. Karar verirken buradan gelen raporları önümüzde tutacağız. Bakanlık olarak sektörle birlikte karar almak istiyoruz.”söz konusu.

“4 SAATLİK UÇUŞLA 67 ÜLKEYE ULAŞABİLİRİZ”

Bakan Yumaklı, nüfus artışından en çok tarımın etkilendiğini belirtti. “Bir caddenin en önemli noktasındaki bina ne olursa olsun, ülkemiz dünya ile aynı coğrafi konumdadır. 4 saatlik bir uçuşla 67 ülkeye ve dünya nüfusunun yüzde 20’sine ulaşabiliyoruz. Her türlü ulaşımı kullanabiliyoruz. Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasındaki ulaşım yolları.Bu coğrafyada neler oluyor Ticaret hacmi 8.6 trilyon dolar.Nüfusun artmasıyla birlikte bölgedeki insan hareketliliği de her geçen gün artıyor.Tarım sektörlerden biri 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara, Türkiye nüfusunun ise 105 milyona ulaşması bekleniyor.Artan nüfus daha fazla gıda ve suya ihtiyaç duyuyor “Bu ihtiyacı da beraberinde getiriyor.”dedi.

“137 MİLYON TON ÜRÜN ÜRETİMİNE ULAŞTIK”

Yumaklı, Türkiye’nin iyi bir tarım altyapısına sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Geçenlerde bir pandemi yaşadık. Farklı ülkelerde market rafları boşalırken üreticilerimiz durmadan üretime devam etti. Bu kesimlerimizin ne kadar güçlü olduğunu gördük. Asrın felaketini yaşadık. Bu bölgenin yüzde 15’lik payı var. Tarımsal üretimimiz var ama gıdaya erişimde sorun yok. Bütün bu tecrübeler bir altyapıya sahip olduğumuzun göstergesi. Toplamda 137 milyon ton bitkisel üretime ulaştık. 20 yıldaki gelişme yaklaşık yüzde 40. Bu, Başarı sadece ülkemiz literatürüne giren bir başarı değildir. Bugün ülkemiz tarımsal üretim açısından Avrupa’da ve dünyada birinci sırada yer almaktadır. “İlk 10 ülke arasında yer almaktadır.”

‘SERA SERASINDA DÜNYA 4’ÜNCÜYÜZ’

Kayıt dışı tarıma vurgu yapan Bakan Yumaklı, şunları söyledi: “Seracılık sektörümüz son 21 yılda yüzde 123 büyüyerek pazara 9,4 milyon ton sebze ve meyve sağlıyor. Seracılıkta Avrupa’da 2’nci, dünyada ise 4’üncü sıradayız. Bu üretim alanının yüzde 92’si seracılıktan oluşuyor. Hatay’dan İzmir’e.” kadar kıyı şeridimizde bulunmaktadır. Seracılık bölümünde 61 binden fazla üreticimiz 485 bin dekar kayıtlı alanda üretim yapıyor. Kayıt dışı olan yüzde 40’lık bir kesim var. Çiftçi kayıt sisteminde veya bakanlığın kayıt sisteminde değişiklik yaparak bunların kayıt altına alınmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bilmedikleriniz, “Analiz edemediğiniz şeyi ölçemezsiniz. Yüzde 40 az bir rakam değil. Buna odaklanmaya devam edeceğiz.”dedi.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK ORGANİZE TARIM BÖLGESİNİ KURUYORUZ”

Türkiye’nin jeotermal enerji kaynakları açısından zenginliğine değinen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şunları söyledi: “Bu potansiyelin en verimli şekilde kullanılması için Organize Tarım Bölgelerine önem veriyoruz. Aydın ve Denizli’deki OTB’lerde üretime başlandı. Organize Tarım Bölgelerimizden 12 tanesi yatırım aşamasında. Dünyanın en büyük Organize Tarım Bölgelerini kuruyoruz. Balıkesir Gönen Tarım Bölgesi çok hızlı. “Gelişme nedeniyle OTB’ler organize sanayi bölgeleri mevzuatına devam ediyordu. Bu mevzuat OTB’lere uygun değil. OTB’ler için ayrı bir mevzuatın tamamlanması gerekecek.”söz konusu.

“BAKANLIĞIMIZ ONLARIN EMİRİNDE”

Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının ülkenin geleceği olduğunu söyledi. “Sırf söylemek için değil. Biz üretici bakanlığıyız. Bakanlığımız üreten, üretmek isteyen, bu politikayı rehber almak ve o alanda üretimini geliştirmek isteyen herkesin hizmetindedir. Sadece mevzuat çıkaran, talimat veren bakanlık değil. Üreticilerimizin her türlü ihtiyacını karşılamak için buradayız.” “Her zaman bir arada olacağız. Yarın bugünden daha fazla gıda üretmemiz gerekiyor. Bunu da tüm üretim alanlarımızı verimli kullanarak ve teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanarak yapabiliriz. Sera üretiminin yüksek teknolojiyle birleşimi bize çok değerli bir avantaj sağlıyor.” Gıda tedariki açısından.”dedi.

Törenin açılış konuşmasını yapan SERA-BİR Lideri Halil Pekdemir, jeotermal enerjinin Türkiye’deki seracılık açısından önemine vurgu yaparak, 2023 yılında domates ihracatının yüzde 40 artacağını söyledi.

Törende konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya’da seracılığın büyüyüp geliştiğini, kentin geçen yıl 1,2 milyar lira ihracat yaptığını söyledi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu