Gayrimenkul ve otomobil satışlarındaki manipülasyon çabalarına ağır cezalar geliyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 1 Kasım’da yürürlüğe girecek düzenlemeyle sahte isim ve hesaplarla gayrimenkul ve otomobil satışlarında fiyatları artırmaya yönelik manipülatif çabaların ağır şekilde cezalandırılacağını söyledi.
Bolat, Konya Büyükşehir Belediyesi Taş Bina’da düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde, Türkiye’nin açık bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi.
“Mal ve hizmet ihracatında iyi durumdayız”
Türkiye’nin geçen yıl 618 milyar dolarlık dış ticareti olduğuna dikkat çeken Bolat, şöyle konuştu:
“Hem mal ihracatında, hem de hizmet ihracatında iyi durumda olduğumuzu sevinçle söyleyebilirim. Çıkışımız temmuz ayında başladı. Yıla iyi başlayamadık. Çünkü geçen yılın ortalarında başlayan küresel talep daralması dünyayı zora soktu. Üretimde sakinleşme Dünya ticareti ise birçok ürünün fiyatlarının düşmesiyle birlikte gerileme dönemine girdi. Yani kıyaslama yapmak gerekirse, dünya ihracatı 2022’de yüzde 5 büyürken bu yıl yüzde 0,8’de kalacak. Dünya Ticaret Örgütü’nün tahmini rakamı bu. Geçen yıl dünya büyüme oranı yüzde 3,5 iken bu yıl ortalama yüzde 0,8’de kalacak. 3 olacak. Burada motor ülkelerden biri olan Çin, Yüzde 5 civarında bir büyüme yakaladık. ABD şu ana kadar yüzde 2 civarında bir büyüme yakaladı. Avrupa Birliği yüzde 0,5 civarında, bizim için değerli bir pazar olan Almanya ise şu ana kadar negatif büyüme yakaladı.” ithalatına da yansıdı. Özellikle Avrupa ülkelerinin ithalatı yüzde 5 ile 20 arasında değişiyor. Ülkeden ülkeye değişen bir azalma var. Dolayısıyla bu yıl dünyada koşullar iyi değil.”
“Hedefimiz hizmet ihracatında 100 milyar doları aşmak.”
Türkiye’nin 6 Şubat’ta yıkıcı bir deprem yaşadığını hatırlatan Bolat, şöyle devam etti:
“11 ilimiz etkilendi, 5’i ağır. İhracatımız da etkilendi. 8 ayda 6 milyar dolar ihracat kaybettik. Ancak ilk 9 ay itibarıyla ihracatımız geçen yılla aynı seviyede. Diğer illerde ise ihracatımız etkilendi.” 6 milyar dolar kaybettik, dünya ticareti sakinleşti, Batı piyasaları geriledi, şu anda baş başayız, temmuzda tarihin en yüksek temmuz rakamına 20,1 milyar dolara ulaştık, ağustos ayında en yüksek ağustos rakamına ulaştık Tarihin 21,6 milyar doları Eylül ayında tarihin en yüksek eylül rakamını 22,7 milyar dolarla elde ettik. Milyar dolar bunlar mal ihracatı. İlk 9 ay itibarıyla hizmet ihracatımızda yüzde 14’lük bir artış var. 63 milyar dolar. Hedefimiz 100 milyar doları aşmak. Bu sabah aldığımız bilgiye göre geçen yılın ekim ayına göre yüzde 4,5 daha fazlayız. Bu “Güzel ve sevindirici bir rakam.”
Piyasalar istikrara kavuştu
Ticaret Bakanlığı’nın tüm departmanlarda düzenleme ve denetleme yetkisine sahip olduğunu belirten Bolat, piyasa gözetimi, istifçilik ve haksız piyasa süreçlerinin izlenmesi ve cezalandırılması misyonunu aktif olarak yerine getirdiklerini vurguladı.
Otomotiv pazarında chip kriziyle başlayan kaotik dönemde araç bulunamaması, istifçilik gibi nedenlerle ikinci el araç pazarında yaşananlara ilişkin Bolat, “Bunun aksine spekülatif işlemler de vardı. İkinci el piyasada sıfır araçların fiyatlarını aşarak aylık yüzde 30, yüzde 40 para kazanıyoruz.İlk aylarda bunlar için ‘Biz bunun üzerinde çok çalıştık. Önemli düzenleyici düzenlemeler yaptık ve denetimleri artırdık. Bu bakımdan piyasalar ağustos ortasından bu yana düzenli ve istikrara kavuştu.” dedi.
“Manipülatif çabalara ağır cezalar var”
Sıfır ve ikinci el araçlarda çok ciddi fiyat indirimlerinin başladığına dikkat çeken Bolat, şöyle konuştu:
“Tüketici biraz daha düşer mi diye bekleme moduna geçti ve piyasa düzene girdi. Emlakta da aynı şey oldu. Emlakta daire satışlarında ve fiyatlarında azalma var, mağaza ve dükkanlarda da düşüş var. Arsa fiyatları.Önemli anlamda 31 Ağustos’ta da önemli bir yönetmelik çıkardık ve 2 aylık bir uygulama süresi verdik.Bu 1 Kasım’dan itibaren başlıyor.Fiyatları uydurma isimlerle ve ‘manipülatif’ yöntemlerle artırmaya yönelik manipülasyonlara ağır cezalar var. Emlak ve otomobil satışlarında “sahte” hesaplar. Bunları yayınlayan reklam siteleri bu cezalardan sorumlu olacak. Programlarını buna göre hazırlamaları gerekiyor. “Personellerini hazırlamaları gerekiyor. Bu düzenleme kesinlikle uzatılmayacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecektir.”
Torba yasa çalışmasına da değinen Bolat, “Bakanlık olarak hazırlıklarımızı yaptık, cezaları artırıyoruz. Aslında enflasyon oranı belli, onun üzerine çıkarıyoruz ve kapatma cezası da gelecek. Hükümetin görüşü bu yönde. Biz de uygulayıcı kuruluşuz. Kanunun ve her dairenin yönetmeliği var. A “Bir sürü kanun, yönetmelik var. Ticarette kurallara uygun çalışmak gerekir. Bu kurallara ve düzenlemelere aykırı davranan herkes otomatik olarak cezalandırılacaktır. Bunu birkaç kez tekrarlarsa o zaman geçici bir kapanma dönemi gelir.” ifadelerini kullandı.