Haber

AP’de yolsuzluk skandalı: Katar’dan rüşvet aldığı iddia edilen Eva Kaili kimdir?

Avrupa Parlamentosu (AP), Katar’ın bazı AP çalışanlarına rüşvet verdiği iddiasıyla sarsıldı. Katar’ın ekonomik ve siyasi kararları etkilemek amacıyla rüşvet verdiği gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında aralarında AP’nin Yunanistan Milletvekili Eva Kaili’nin de bulunduğu 4 kişi gözaltına alınırken, Türkiye’de 600 bin euro bulunduğu açıklandı. 16 adrese yapılan baskında nakit para.

İNCELEME TEMMUZ AYINDA BAŞLADI

Belçika Federal Polisi Merkez Yolsuzluk Bürosu tarafından Katar-AP bağlantısına yönelik soruşturma Temmuz ayında başladı. Ekibe, bankacılık, siyaset ve futbol dünyalarında yankı uyandıran soruşturmalar yürüten ve mali konular, yolsuzluk ve kara para aklama bahislerinde uzman olan soruşturma yargıcı Michel Claise başkanlık ediyordu. Soruşturma ekibi sonunda, bir Körfez ülkesinin AP’nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilediğinden şüphelenen AP Başkan Yardımcısı’na yol açan yolsuzluğu keşfetti.

Kaili’nin yanı sıra ortağı Francesco Giorgi, İtalyan sendika başkanı Luca Visentini ve 67 yaşındaki eski İtalyan milletvekili Pier-Antonio Panzeri de gözaltına alındı.

PASOK İHRACAT KAİLİ

AP’deki İlerici Sosyalistler ve Demokratlar İttifakı (S&D) da Kaili’nin üyeliğinin askıya alındığını duyurdu. Yunan muhalefet partisi PASOK da Kaili’yi partiden ihraç etti. PASOK’tan yapılan açıklamada, “Son gelişmeler ve Belçika makamlarının Avrupalı ​​yetkililere yönelik yolsuzluğa ilişkin soruşturmasının ardından PASOK Milletvekili Eva Kaili, PASOK Başkanı Nikos Androulakis’in kararıyla partiden ihraç edildi.” Peki, yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan Kaili kimdir?

BABA İSTANBUL

Selanik’te doğan ve mimarlık eğitimi alan Kaili, 24 yaşından beri siyasetin içinde. 44 yaşındaki Eva Kaili, Beyoğlu’ndaki Zoğrafyon Lisesi’nden mezun olan İstanbullu elektrik mühendisi Aleksandros Kailos ile Maria Ignatiadu’nun kızı. Selanik’ten bir şair-yazar.

2002’de Selanik belediye meclisi tarihinin en genç üyesi seçilen Kaili, 2004’te Yunanistan Parlamentosu seçimlerinde en genç aday oldu. 2009 seçimleri. Kaili, 2004-2007 ortalarında Mega kanalın spikerliğini yaptığı dönemde Yunanistan’da ülke çapında tanınmaya başladı. Yunanistan’ı bir dizi uluslararası konferansta temsil eden Kaili, lisans derecesini mimarlık ve mühendislik alanında ve ardından Pire Üniversitesi’nde Uluslararası Politik Ekonomi alanında doktora derecesini aldı.

‘KATAR’DA İŞÇİ HAKLARINDA ÖNCÜ’ DEDİ

Kaili, FIFA Dünya Kupası sürecinde Katar’ın ‘savunucularından’ biri oldu. Avrupa Parlamentosu’ndaki bir oturumda ‘Katar’daki FIFA Dünya Kupası bağlamında insan haklarının durumu’ konulu bir konuşma yapan Kaili, ülkenin ‘işçi haklarında öncü’ olduğunu savundu. Kaili, “Katar’daki Dünya Kupası, Arap dünyasına ilham veren reformlara sahip bir ülkede spor diplomasisinin nasıl tarihi bir dönüşüm getirebileceğinin kanıtıdır.”

AP üyesi Giorgos Kyrtsos ise Contra TV’ye Avrupalı ​​milletvekillerinin Kaili’nin konuşması karşısında “şok olduğunu” söyledi. “Katarlıların ve diğer Orta Doğu ülkelerinin Avrupa Parlamentosu’nda lobi yaptıklarını biliyorduk. Ancak lobiciler bu kadar tartışmasız bir halk desteği aramıyorlar. Oylamalarda yaptıkları gibi, çıkarlarını desteklemek için genellikle daha kurnazca yollar arıyorlar. Kaili’nin konuşması olağanüstüydü. dedi Kyrtsos. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu