Haber

Suriyeli Arkeolog: ABD Yaptırımları Tarihi Yerlerin Restorasyonunu Engelliyor

Suriyeli arkeolog Muhammed Kheir Ismin Rifai, Xinhua’ya ABD yaptırımlarının, özellikle de son Sezar Yasası’nın, son büyük depremden sonra Suriye’deki tarihi yerlerin restorasyonunu etkilediğini söyledi.

SES 1 (Arapça): MUHAMMAD KHEIR ADDIN RIFAI, Suriyeli arkeolog:

“Sezar Yasası’nın yalnızca kültür için değil, aynı zamanda Halep ve Suriye’nin bir bütün olarak yeniden inşası için de büyük etkileri var. Birçok uluslararası kuruluş, yaptırım korkusuyla Suriye’ye herhangi bir maddi takviye sağlamaya cesaret edemiyor.”

2019 Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası, Washington tarafından “Suriye halkına karşı savaş suçları” iddiasıyla Suriye Devlet Başkanı ve hükümetine yaptırımlar uygulayan bir ABD mevzuatıdır. Yasa, 2019’un sonlarında eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalandı ve 2020’nin ortalarında yürürlüğe girdi.

Rifai ayrıca, son depremde hasar görenler de dahil olmak üzere Suriye’deki birçok tarihi alanın UNESCO tarafından dünya mirası olarak tescillendiğini söyledi.

Rifai, UNESCO’nun özellikle depremden sonra tarihi mekanların restorasyonunda Suriye’ye yardım etmesi gerektiğini vurguladı.

SES 2 (Arapça): MUHAMMAD KHEIR ADDIN RIFAI, Suriyeli arkeolog:

“Halep’in dünya mirası olarak tescilli olduğu göz önüne alındığında, siyasi boyutu ne olursa olsun UNESCO’nun sorumluluğu, tüzüğüne uygun olarak mali ve teknik destek sağlamaktır.”

Rifai, Suriye’nin en pahalı tarihi mekanlarından biri olan Halep’teki birçok tarihi mekanın 6 Şubat depreminde ağır hasar gördüğünü yineledi.

SES 3 (Arapça): MUHAMMAD KHEIR ADDIN RIFAI, Suriyeli arkeolog:

“Halep’in eski mahallesinde çok değerli hasar meydana geldi. Savaş ve teröristlerin neden olduğu krizden geriye kalan her şey sarsıntıyla yerle bir oldu. Buralar aslında daha önce de hasar gördü ve cami minarelerinin, bazı kubbelerin ve çitlerin yıkıldığına tanık olduk. (depremde).”

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Şam’dan bildiriyor.

(XHTV)

haber-develi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu