Ekonomi

Özel sağlık sigortasında fiyat artışları yüzde 300’e ulaştı

CEMRE IŞIK KARACA

Özel sağlık sigortalarındaki fiyat artışı tüketici şikayetlerini de beraberinde getirdi. Fiyat oranları firmadan firmaya farklılık gösterse de artışlar 3-4 kat oluyor. Hatta poliçe fiyatının 4 katından fazlasını talep eden firmalardan söylenmektedir. Örneğin minimum 10 bin TL olan bir sağlık sigortası poliçesi 35 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. En yüksek poliçe 80 bin TL, 150-160 bin TL’ye kadar çıkıyor. Tedavi şekli ve hastanın yaşına göre 20 bin TL olan poliçe 150 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Fiyat artışını takdirle karşılayan daire temsilcileri, poliçeleri boşa harcadıkları için zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

“Yüksek enflasyon ve kur artışı sektörü olumsuz etkiledi”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türk Sigorta Acenteleri İcra Kurulu Başkanı Levent Korkut, yüksek enflasyon ve kur belirsizliğinin branşı olumsuz etkilediğini belirterek, “11 ilde deprem ve Bunun sonucunda yaşanan olumsuzluklar, pandemi, kurdaki artış, yüksek enflasyon, personel giderleri ve genel giderlerdeki artış poliçe fiyatlarını yükseltti. çekti” dedi.

Hastane fiyatlarında ciddi artışlara dikkat çeken Levent Korkut, “Hastane fiyatları da 3-4 kat arttı. Tedavi ve ameliyat gibi alanların fiyatları da çok arttı bu yüzden sigorta sektörü zarar ettiği için zam yapmak zorunda kaldı.

“Yaklaşık yüzde 8 geri çekilme”

Gelir kaybı yaşayan tüketicilerin cayma haklarını kullandıklarını belirten Korkut, “SGK çalışanlarına ya yatarak ya da tamamlayıcı sağlık sigortası olarak paketler sunuyoruz. Normalde cayma talebi yüzde 15’e ulaştı ancak tüketicinin düşük poliçelere geçmesiyle birlikte cayma oranı yüzde 8 seviyelerinde.

Yabancı hastaların özel hastanelere olan talebi çok arttı.”

Poliçesini 4 kattan fazla artıran firmaların olduğunu söyleyen Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Bunun temel nedeni medikal ürünlerdeki yüksek enflasyon ve hastanelerde yabancı hastaların artması, fiyatların bile 2008’e çıkması. Minimumdan 3-4 kat daha fazla.”

Uğur Gülen, “Her sektörde olduğu gibi burada da arz-talep oranı devreye giriyor. Özel hastanelere çok büyük bir yabancı hasta talebi var. Bu kadar yoğun hasta talebi olunca özel hastaneler kapasitelerini buraya ayırmaya başladı. Bu nedenle fiyatları artırdılar” dedi.

Düşük faiz yüksek kur politikası sektörü zor durumda bıraktı.

Kasım 2022’de başlayan düşük faiz, yüksek enflasyon ve yüksek kur politikasının daireyi zor durumda bıraktığını belirten Gülen, “Sigorta sektörü poliçelerden zarar etmeye başladı. Sektörün en önemli kazanç alanı sigorta ve finansal gelirlerdir. Mevcut ekonomik durum nedeniyle maddi gelir kaybettiğimizde sigortadan yani poliçelerden kar elde etmeye çalışıyoruz.” söz konusu.

koprubasiajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu