Ekonomi

Occidental Petroleum’un 3. çeyrek karı tahminlerin üzerinde, hisse geri alımı planlıyor

Occidental Petroleum Corporation, 2023 için güçlü üçüncü çeyrek karı bildirdi ve hisse başına 1,18 dolar kazançla konsensüs tahminlerini %32,6 geride bıraktı. Şirketin toplam geliri 7 milyar 400 milyon dolar olurken, petrol ve doğalgaz gelirleri ise 5 milyar 594 milyon dolar ile önemli bir katkı sağladı. Kimyasal gelirler ve Orta Akım ve Pazarlama gelirleri sırasıyla 1.309 milyon dolar ve 552 milyon dolar olarak bildirildi.

Şirketin toplam üretim hacmi, esas olarak Permiyen segmentlerinin etkisiyle günde 1.220 bin varil petrol eşdeğerine (Mboe/d) ulaştı. Toplam satış hacmi %3,6 artışla 1.222 Mboe/gün’e yükselirken, yurt içi satışlar 997 Mboe/gün olarak gerçekleşti.

Ancak küresel gerçekleşen ham petrol ve sıvı doğalgaz fiyatları sırasıyla varil başına 80,7 dolar ve 21,04 dolara geriledi. Doğal gazFiyatlar da bin fit küp başına 1,92 dolara düştü.

Üçüncü çeyrekte toplam giderler 5 milyar 697 milyon dolar olurken, faiz giderleri 230 milyon dolara geriledi. Şirket, 1,7 milyar dolarlık serbest nakit akışı sağladı ve 600 milyon dolar değerindeki hisseleri geri satın alarak bir hisse geri satın alma programı uyguladı.

30 Eylül 2023 itibarıyla nakit ve nakit benzerleri 611 milyon dolar olan Occidental, Anadarko’nun satın alınmasının ardından etkin borç yönetimi stratejileri izleyerek uzun vadeli borcunu 18.597 milyon dolara düşürmeyi başarmıştı. Sermaye harcamaları 4.726 milyon dolar, operasyonlardan elde edilen nakit akışı ise 9.069 milyon dolar olarak bildirildi.

Occidental, 2023’ün dördüncü çeyreğinde 1.206-1.246 Mboe/gün aralığında üretim ve yaklaşık 150 milyon dolar arama harcaması yapmayı planlıyor.

İlgili haberlerde Enterprise Products Partners LP, 2023’ün 3. çeyreği için sonlu ortak birimi başına 60 sentlik düzeltilmiş kâr bildirdi.

InvestingPro İçgörüleri

Occidental Petroleum Corporation’ın performans analizine ek olarak InvestingPro verileri ve ipuçları yatırımcılar için değerli bilgiler sağlar. Şirketin piyasa değeri 53,26 milyar USD gibi güçlü bir seviyede yer alırken, F/K oranı 9,34, kara kıyasla nispeten düşük bir değerlemeye işaret ediyor. 2023’ün 2. çeyreği itibarıyla, son on iki ay için düzeltilmiş F/K oranı biraz daha yüksek olup 9,54’tür. Kârlılık açısından ise bire bir dönemde şirket %63,59 brüt kâr marjını korudu.

InvestingPro Tips, yönetimin hisseleri agresif bir şekilde geri satın aldığını ve bu durumun şirketin gelecek beklentilerine olan güvenlerini gösterdiğini vurguluyor. Ayrıca 13 analistin gelecek döneme ilişkin kazançlarını yukarı yönlü revize etmesi, şirketin kâr potansiyeline ilişkin olumlu düşünceye işaret etti. Şirketin 50 yıl üst üste temettü ödemelerine devam ederek hissedarlarına değer katma kararlılığının altını çizdiğini de belirtelim.

Bu analizlere ek olarak InvestingPro, bilinçli kararlar vermek isteyen yatırımcılar için sayısız ipucu ve veri noktası sunmaktadır.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu