Ekonomi

Güvenlik sorunları devam ederse Avrupa Boeing onayını durdurabilir

Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA), güvenlik endişeleri nedeniyle Boeing’in jet üretiminin gözetiminde potansiyel bir değişimin sinyalini verdi. EASA İcra Direktörü Luc Tytgat Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ajansın gerekirse Boeing jetleri için ABD üretim güvenlik onaylarını tanımayı askıya almaya hazır olduğunu belirtti.

Söz konusu kriz, 5 Ocak’ta bir Boeing 737 MAX 9 jetinin uçuş ortasında eksik cıvatalar nedeniyle bir kapı tapasının kopması olayının ardından başladı. Bu olayın ardından ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) bir denetim sırasında Boeing ve tedarikçisi Spirit AeroSystems’de çok sayıda yetersiz kalite kontrol örneği tespit etti.

Mevcut transatlantik anlaşma uyarınca FAA ve EASA kendi uçak üreticileri olan Boeing ve Airbus’ı düzenlemekte ve birbirlerinin güvenlik sertifikalarını kabul etmektedir. Ancak düzenleyici kurumlardan birinin diğerinin gözetim kapasitesine olan güvenini kaybetmesi halinde bu anlaşma teste tabi tutulabilir. İstişareler sorunları çözemezse, 30 günlük bir bekleme süresinin ardından tanıma askıya alınabilir, ancak bu tür eylemlerin nadir olduğu düşünülmektedir.

Tytgat, EASA’nın gerekçelendirildiğinde uygun önlemleri almak için gerekli araçlara sahip olduğunu belirtti ve acil bir eylem planlanmadığını vurguladı. Tytgat ayrıca, MAX kazalarının ardından EASA’nın Boeing’in tasarım sürecindeki rolünün arttığını, ancak tanınmayı askıya alma gibi ciddi bir adım dışında üretim izlemeyi geliştirme seçeneklerinin sınırlı olduğunu kaydetti.

Tytgat, Boeing’in üst düzey yöneticileriyle kısa süre önce yaptığı bir toplantıda, şirketin ürün kalitesini ve kalite kontrollerini iyileştirme konusundaki kararlılığı konusunda güvence verdiğini ifade etti. EASA yetkilileri geçen hafta Boeing’in 737 fabrikasını da ziyaret etti, ancak Tytgat transatlantik güvenlik anlaşmasının ruhunu korumanın önemine atıfta bulunarak EASA’nın burada kalıcı olarak bulunması fikrini reddetti.

FAA, Tytgat’ın açıklamaları hakkında doğrudan yorum yapmazken, Boeing’in önemli iyileştirmeler yapmasını beklediğini yineledi. Boeing henüz konuyla ilgili bir yorum yapmadı.

FAA Yöneticisi Mike Whitaker Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ajansın gerekli görülmesi halinde Boeing üretimine karşı harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğini belirtti.

Sektör uzmanlarına göre EASA ya da FAA’nın Boeing ya da Airbus’ın üretim onaylarını iptal etme kararı, daha önce benzeri görülmemiş güvenlik sorunlarına ve potansiyel siyasi yansımalara yol açabilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-cerkezkoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu