Haber

G7 Liderleri Rusya, İran, Çin ve Kuzey Kore’ye Nükleer Gerilimi Düşürme Çağrısı Yaptı

Japonya’daki atom bombasının trajedisine tanık olan Hiroşima kentinin ortasına gelen G7 ülkelerinin başkanları, “Hiroşima” adlı ortak bildiride Rusya, İran, Çin ve Kuzey Kore’ye nükleer gerilimi düşürme çağrısında bulundu. Nükleer Silahsızlanmaya İlişkin Vizyon”.

Japonya’nın başkanlığında Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Başkanlar Tepesi’nin ilk gününün sonunda “Nükleer Silahsızlanmaya İlişkin Hiroşima Vizyonu” adlı ortak bildiri yayınlandı. ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Konsey Lideri Charles Michel ve AB Komite Lideri Ursula von der Leyen Türkiye’nin katılımıyla düzenlenen zirvede liderler tarafından yapılan açıklamada, 1945’te atılan atom bombasının hedefinin Hiroşima olduğu ve deklarasyonun sembolik önem taşıdığı belirtildi. Dünyada 77 yıldır nükleer silah kullanılmamasının önemli olduğu vurgulanan açıklamada, “Rusya’nın silah kontrol rejimini baltalayan sorumsuz nükleer söylemleri ve Belarus’ta nükleer silah konuşlandırma niyeti tehlikeli ve kabul edilemez.”

Nükleer gerilimi azaltma çağrısı

Açıklamada, “Güvenlik politikalarımız, nükleer silahların var oldukları sürece savunma amaçlarına hizmet ettiği, saldırganlığı caydırdığı, savaş ve baskıyı önlediği anlayışına dayanmaktadır” denildi. Nükleer silahların yayılmasını önlemeden nükleer silahsız bir dünyaya ulaşılamayacağına dikkat çekilen açıklamada, Rusya, İran, Çin ve Kuzey Kore’ye nükleer gerilimi düşürmeleri çağrısında bulunularak, “Hiçbir ülkenin nükleer silah kullanmaması konusunda mutabıkız.” nükleer silah denemesi veya başka bir nükleer patlama gerçekleştirme.Buna yönelik tehditleri kınıyoruz.Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması’nın (CTBT) yürürlüğe girmesinin aciliyet arz ettiğini yineliyoruz.Açıklamada, G7 ülkelerinin taahhütlerini yinelediği kaydedildi. gerçekçi, pragmatik ve sorumlu bir yaklaşımla, hiçbir ülkenin güvenliğini riske atmayan nükleer silahsız bir dünya hedefine bağlılık. – HIROSIMA

honazajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu