Haber

Bir ilk: Kadına yönelik cinsel şiddet faillerine yönelik AB yaptırımları

Avrupa Birliği (AB), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nden önce kadına yönelik cinsel şiddet faillerine yaptırım kararı aldı. Hollanda’nın girişimiyle alınan yaptırım kararı, aynı zamanda bu kapsamda kurum tarafından kabul edilen ilk yaptırım paketi olma özelliğini de taşıyor.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre bugün kabul edilen yaptırım paketinde ‘kadınları dışlayan kişi ve kuruluşlar’ da yer alıyor. Buna göre Afganistan, İran, Rusya, Ukrayna’nın işgal altındaki bölgesi, Myanmar, Güney Sudan ve Suriye’den dokuz kişi ve üç kurum, kadına yönelik cinsel şiddet ve ayrımcılık nedeniyle ilk aşamada AB yaptırım listesine alındı. Listede yer alan kişi ve kuruluşların isimleri henüz açıklanmadı.

YAPTIRIM PAKETİNİN AMACI NEDİR? HANGİ YAPTIRIMLARI SAĞLAR?

AB Komisyonu’na göre, Ukrayna ve Güney Sudan gibi savaş bölgelerinde kadınlara yönelik tecavüz ve diğer cinsel şiddet türleri yaygınken, Afganistan ve İran gibi ülkelerde kadın hakları sistematik olarak ihlal ediliyor. Cinsel şiddet failleri genellikle cezasız kalıyor. Yaptırım kararıyla ilgili yapılan açıklamaya göre AB ülkeleri bu yaptırım paketiyle bu tür insan hakları ihlallerinin sonuçsuz kalmadığını göstermek istiyor.

AB’ye göre yaptırım paketiyle ‘cinsel şiddete dikkat çekilerek bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğu mesajı tüm dünyaya verilmiş olacak.’ Bu kapsamda, AB’nin yaptırım listesinde yer alan kişi ve kurumların Avrupa banka hesapları dondurulacak. Bu kişi ve kuruluşlara da AB ülkelerine ticaret ve seyahat yasağı uygulanacak.

‘YAPTIRIMLAR CİNSEL ŞİDDET GÖREVLİLERİNE AÇIK BİR AÇIKLAMA VERİYOR’

Konuyla ilgili açıklama yapan Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, yaptırımların “cinsel şiddet suçlularına bundan kurtulamayacaklarına dair açık bir mesaj” olduğunu söyledi. Hoekstra, “Bu korkunç ve aşağılayıcı eylemlerin bir bedeli olmalı. Bazı ülkelerde failler her zamanki gibi işlerine devam ediyor, ancak kadınlar genellikle ömür boyu zihinsel ve fiziksel acı çekiyor. Bu kabul edilemez.”

Hoekstra, cinsel şiddete maruz kalanlara seslenerek, “Onlara bir mesajımız var: AB olarak dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar bu insanların yanındayız” dedi.

Hollanda hükümeti tarafından yapılan açıklamada, “dünya genelinde eşitsizliği azaltmak istedikleri” belirtilirken, kadın, erkek ve LGBTIQ+’ların eşitliğine vurgu yapıldı. Hollanda’nın bu amaçla feminist bir dış politika izlediğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu, kadınların siyasi kararlarda tam, eşit ve anlamlı bir şekilde temsil edilmesi ve şiddete karşı korunmaları gerektiği anlamına geliyor” denildi. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu