Yaşam

Bilim adamları: Mutluluk parayla gelir

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde bu ay yayınlanan ortak bir çalışmada, önde gelen iki araştırmacı Daniel Kahneman ve Matthew Killingsworth, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çoğu insan için paranın mutluluk getirdiği sonucuna vardı.

Nobel ödüllü ekonomist ve psikolog Kahneman, 2010 yılında yaptığı çalışmasında ‘duygusal refahın günlük gelirle arttığı, ancak yıllık 75.000 doların ötesinde bir ilerleme olmadığı’ sonucuna vardı.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, yılda 75.000 doların nihai sonuç olmadığını ve ‘tecrübeli refahın’ 200 doları aşan gelirle artmaya devam edebileceğini buldu. Verilerine danışılanlar yalnızca yılda en fazla 500.000 ABD Doları kazananlardır.

Kahneman ve Killingsworth, son çalışmalarının bir hakem yardımıyla teorilerini birbirlerine karşı kullandıkları “düşmanca bir işbirliği” olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, son çalışmanın enflasyona göre ayarlandığını söyledi.

Çalışma, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan, çalışan ve yılda en az 10.000 ABD Doları hane geliri bildiren 18 ila 65 yaşları arasındaki 33.391 yetişkin üzerinde anket yaptı.

Mutluluklarını ölçmek için, katılımcılardan Killingsworth tarafından geliştirilen Track Your Happiness adlı bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla gün boyunca rastgele aralıklarla duygularını bildirmeleri istendi.

Washington Post gazetesine konuşan Killingsworth, verilerin ‘insanlara günlük hayatta rastgele zamanlarda defalarca ping atılması ve gerçek zamanlı olarak o anki mutluluklarının sorulması’ yoluyla elde edildiğini söyledi.

Çalışma, insanların çoğunluğu için, yüksek gelir aralığında bile mutluluğun gelirle birlikte artmaya devam ettiği sonucuna varmıştır.

‘Daha yüksek gelirin daha fazla mutlulukla ilişkili olduğunu gösterir’

Killingsworth Basitçe söylemek gerekirse, bu, çoğu insan için daha yüksek gelirin daha fazla mutlulukla ilişkili olduğunu gösteriyor. İstisna, mali açıdan iyi durumda olan ancak mutsuz olan insanlardır. Örneğin, zengin ve mutsuzsanız, daha fazla para size yardımcı olmaz. Farklı derecelerde daha yüksek mutlulukla bağlantılı olarak herkes için daha fazla para”değerlendirmesini yaptı.

Paranın her şey olmadığını, mutluluğun birçok belirleyicisinden sadece biri olduğunu vurgulayan Killingsworth, şöyle konuştu: “Para mutluluğun anahtarıdır, ancak muhtemelen biraz yardımcı olabilir”söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu